TEGRA

TEGRA er en elektrificeringsmodel, som bruges til at lave tekniske og økonomiske analyser på det danske eldistributionsnet.

Generelt om TEGRA-modellen

TEGRA er udviklet med hjælp fra de danske elnetselskaber og bruges til tekniske og økonomiske analyser af scenarier for elektrificering, som følger af samfundets grønne omstilling. TEGRA står for ”Technical and Economic Grid Reinforcement Analysis”.

Modellen skal give indsigt i de udfordringer som elnettet står over for med stigende elektrificering af primært transport og varme, såvel som omfattende omstilling af elproduktionen til decentral VE-produktion.

Hvor TEGRA bruges til at analysere det danske eldistributionsnet på nationalt niveau, er det netselskabernes netudviklingsplaner, som ser på de specifikke forhold hos det enkelte netselskab og dermed inkluderer den lokale viden, som netselskabet har om deres elnet og lokalområde.

Et overbliksdiagram af TEGRA-modellen er vist i nedenstående figur. Modelteknisk er TEGRA opbygget modulært med mulighed for at variere en lang række parametre og forudsætninger. Det giver en agil model, med mulighed for at undersøge mange forskellige scenarier for det fremtidige elforbrug og elproduktion.

TEGRA-overbliksdiagram

I TEGRA-modellen regnes på et repræsentativt udsnit af det danske eldistributionsnet. TEGRA regner på en række faktiske lokale elnet og skalerer resultater fra beregninger på disse faktiske elnet til landsplan. Helt konkret regner TEGRA på 1200 udføringer (lavspændingsradialer), 280 netstationer, 170 mellemspændingsradialer og et modelnet for højspændingsnettet.

En mere omfattende introduktion til modellen kan findes i rapporten RA635.

Dokumentation, data og værktøjer

I Green Power Denmark mener vi at transparens og dialog er en vigtig forudsætning for en bæredygtig udvikling af det danske energisystem – herunder også de modeller vi bruger til vores analyser. Vi stiller derfor omfattende dokumentation af TEGRA til rådighed, såvel som en række data og værktøjer, som knytter sig til modellen. Andre aktører, fx universiteter, kan dermed drage nytte af de ressourcer der stilles til rådighed og bruge det i deres eget arbejde. Ligeså har andre aktører mulighed for at bidrage med deres viden, så Green Power Denmark løbende kan forbedre TEGRA. Vi indgår derfor gerne i nærmere dialog og videndeling om vores modelarbejde.

Dokumentation

Den tilgængelige dokumentation er oplistet nedenfor. Dokumentationen består af en række rapporter, som hver behandler et bestemt aspekt eller del af TEGRA.

Data

Kort over netområder
I TEGRA-modellen opdeles det danske eldistributionsnet i netområder og arketyper, som er afgørende for nettets opbygning. Disse netområder og arketyper er tæt knyttet til typen af forbrug, produktion og opvarmning. For at kunne kategorisere lokale elnet korrekt bruges GIS-kort. Yderligere information om udarbejdelsen af GIS-kort over netområder og arketyper kan findes i rapporten RA619.

Green Power Denmark stiller to GIS-kort til rådighed, som kan hentes via OneDrive:

  • Kort over de fem netområder, som benyttes i TEGRA – Høj bebyggelse, lav bebyggelse, opland, sommerhus og industri.
  • Kort over områder udlagt til hhv. naturgas og fjernvarme.

Der stilles ikke kort over arketyper til rådighed. Dette fordi Green Power Denmark ikke har tilstrækkelig information til at lave et kort over arketyper for hele Danmark for lav- og mellemspændingsnet. Det skyldes blandt andet at Green Power Denmark ikke har adgang til data om komponenters placering og data om kunder. For højspændingsnet findes der nyere og bedre kilder, specifikt geozonekortet til producentbetaling, som er mere detaljeret end det kort der benyttes i TEGRA.

Simuleringsprofiler
Simuleringsprofiler er en fælles betegnelse for forbrugsprofiler og produktionsprofiler. Simuleringsprofilerne beskriver hvordan forbrug og produktion varierer hen over et døgn på forskellige tidspunkter af året.

Green Power Denmark har på baggrund af data fra mere end 250.000 fjernaflæste elmålere udarbejdet forbrugsprofiler for forskellige typer af klassisk elforbrug. Green Power Denmark har derudover udarbejdet forbrugsprofiler for nye typer af elforbrug, som varmepumper og forskellige typer af elbilopladning, med og uden forbrugsfleksibilitet. Tilsvarende har Green Power Denmark udarbejdet produktionsprofiler for solceller. Metoderne bag udarbejdelsen af simuleringsprofiler (forbrugs- og produktionsprofiler) er beskrevet i rapporten RA623.

Green Power Denmark stiller profilerne til rådighed via OneDrive.

Værktøjer

Som en del af arbejdet med TEGRA er der udviklet en række værktøjer, som har til formål at hjælpe netselskaberne i deres arbejde med netudviklingsplaner. Medarbejdere i netselskaberne, som ønsker adgang til disse værktøjer, bedes kontakte Green Power Denmark.

Medarbejdere i netselskaberne, som har fået adgang til værktøjerne, kan tilgå dem via OneDrive (kræver login)